Reisverslag studiereis Namibië

 Studiereis Namibië van 24 maart t/m 2 april 2009. 

We vertrekken 24 maart vanaf Utrecht Centraal met de ICE naar de luchthaven van Frankfurt. Na een comfortabele reis van 3 -3 ½ uur arriveren we op het station bij de luchthaven van Frankfurt. Vanaf het station loop je zo de terminal binnen. Frankfurt airport heeft 2 terminals. Het vervoer tussen beide terminals gaat per bus of skytrain. De skytrain gaat om de paar minuten. Wel moeten dan naar het station een groot aantal roltrappen worden genomen. Met de bus zijn dat er wat minder, deze gaat ook frequent maar minder dan de skytrain. 

De bewegwijzering op de luchthaven is goed en duidelijk. 

Op de luchthaven mogen we gebruik maken van de Delta business class lounge. Voor ca. € 20,00 p.p. kan men een voucher kopen voor een bepaalde business class lounge. Drankjes en hapjes zijn onbeperkt inbegrepen. In de business class lounges heerst rust en kan men relaxen of desgewenst werken. In deze lounge was tevens een douche aanwezig. 

Na een ca. 10 uur durende vlucht arriveren we in de vroege ochtend van 25 maart in Windhoek. 

De komende week reizen wij met een minibus met aanhanger voor ca. 18 personen door Namibië. Jan Friede van Profile safari’s verteld ons veel over het land en zijn bevolking. Hij is opgeleid Geoloog en ook piloot. 

De bronnen van inkomsten voor de plaatselijke bevolking zijn: 

1. Diamant Industrie 

2. Toerisme 

3. Visindustrie (o.a. Oesterkwekerijen bij Swakopmund) 

In ca. 30-45 minuten rijden we van de luchthaven naar Windhoek. 

Windhoek heeft 300.000 inwoners en is de grootste stad van het land. 

Swakopmund aan de Westkust heeft 50.000 inwoners. Totaal heeft Namibië ca. 2 miljoen inwoners. Hiervan wonen er 1 miljoen in de vruchtbaren Delta in het noorden. De rest is verdeeld over het land dat 20 x groter is dan Nederland. Onderweg kom je bijna geen mensen tegen. Je kan uren rijden zonder een plaatsje of mensen tegen te komen. Een fileprobleem hebben ze hier ook nog niet van gehoord. 

We bezoeken guesthouse Vondelhof In Windhoek. Dit heeft een Nederlandse eigenaresse. 

Het is rustig gelegen in Windhoek. De kamers zijn netjes en schoon en smaakvol ingericht. Op de begane grond is een 4 persoonskamer welke bestaat uit 2 x 2 pers. kamer met tussendeur. In het oude gedeelte bevindt zich in het torentje nog een 3 pers. kamer. Het heeft een klein zwembad. Op het terras staan leuke beelden en kunstvoorwerpen. Het guesthouse heeft draadloos Internet, kosten ca. 25 Namibië Dollar per dag. 

We gaan op weg naar het noorden. Op ca. 1 uur rijden van Windhoek, in Okahandja, is de grootste houtsnijwerk markt van Namibië. Er staan hier tientallen kramen op een veld langs de weg. Dit is de beste plaats om houtsnijwerk aan te schaffen. Er is veel keuze en er is goed te onderhandelen over de prijs. 

De weg is prima, goed asfalt. Onderweg komen we geen kleines dorpje en mensen tegen. Wel regelmatig een auto. De natuur bestaat uit bomen en struikgewas, afgewisseld door een groot vlak plateau. Langs de weg zijn regelmatig picknickplaatsen. We passeren diverse bordjes voor afslagen naar lodges. O.a. naar Erindi Game Reserve, een private game reserve met een luxe lodge en Okachima Lodge. Dit is eveneens een private game reserve waar men alle soorten katten heeft, zolas cheeta, luipaard ed. Ook hier is een luxe lodge bij. 

We naderen Waterberg Plateau Nat. Park. Boven het landschap torent het rode gesteente van de Waterberg uit. Het lijkt wat op de Tafelberg. 

We bezoeken hier Waterberg Guest farm. Een guesthouse bij een boerderij gelegen. Er is een centraal gedeelte met diner/lounge zaal. Dit is gezellig ingericht met open haard en kleden van dierenhuiden. U bent te gast van de familie, zij bereiden het diner voor u, indien u dat wenst. Buiten is een veranda en een klein zwembad. In het hoofdgebouw zijn een paar 2 persoonskamers en een familiehuis. In dit familiehuis kunnen 5 pers. slapen. Het heeft 2 badkamers en 2 slaapkamers en nog een bed op de gang. 

De kamers zijn sfeervol ingericht. Tevens beschikt men over 8 bungalows waarvan een aantal net nieuw zijn. Om hier te komen moet er een stuk gewandeld worden over onverharde paden met grind en keien. De bungalows liggen te midden van het struikgewas, bieden volledige privacy en hebben een terras met prachtig uitzicht op het te rode gesteente van Waterberg. Ze zijn zeer sfeervol ingericht en hebben zowel een binnen- als buitendouche. De bungalows zijn voorzien van airconditioning. De lodge ligt aan de asfalt weg. 

Wij overnachten een paar minuten hiervandaan in Waterberg Rest camp, in het nationale park. Om hier te komen moeten we over een onverharde weg. De lodges in de Nationale parken zijn van de staat. De kwaliteit is wisselend afhankelijk van het management. De huisjes in Waterberg zijn eenvoudig maar schoon. Er is geen airco in de kamer, wel een plafondventilator. Deze is voldoende om het koel genoeg te houden. Ramen en deuren moeten gesloten blijven i.v.m. aanwezige apen. 

Het park is uitgestrekt, ook de bungalows liggen verspreid over het terrein. Het is ca. 10 minuten lopen naar het restaurant en zwembad, waarbij een behoorlijke klim genomen moet worden. Dit kan echter ook met de auto worden gedaan. 

In het restaurant kan het diner en ontbijt worden gebruikt. Op het menu staan o.a. Krokodil en Gemsbok. Het ontbijt is een buffet. 

In de avond koelt het hier hard af, een fleecevest of warme trui is geen overbodige luxe. 

Vanuit het park beginnen diverse wandelroutes welke leiden naar de top van de Waterberg. Dit is een klim/wandeling van ca. 45 minuten over een smal pad met veel keien en grind. Goede wandelschoenen is aan te raden. Onderweg heeft u een prachtig uitzicht op het rode gesteente van de Waterberg. Boven is er prachtig uitzicht op het in de diepte gelegen plateau. 

Donderdag 26 maart 

Vandaag gaan we op weg naar Etosha Nat. Park. Op ca. 1 uur rijden van Waterberg komen we in de 3e grootste plaats, Otjiwarongo. Hier is een winkelcentrum met apotheek en een grote moderne supermarkt waar alles te koop is, zelfs heerlijk verse belegde broodjes. Ook is er een Wimpie voor eventueel snelle lunch of diner. Een typische Europees aandoende kerk siert het straatbeeld. 

In de omgeving van Waterberg is tevens een golfbaan. 

Ten Oosten van Otjiwarongo ligt Grootfontein. Wij hebben geen tijd om hier heen te rijden maar net buiten de plaats ligt de grootste meteoriet ter wereld (Hoba Meteoriet, 50 ton) welke de moeite waard is om te gaan bekijken. Er is tevens een museum en modern winkelcentrum Towngrin. 

We passeren Tsumeb ten oosten van Estosha Nat. Park. Dit is de Jacaranda stad. Deze prachtige paarse bomen bloeien in november/december. Dit is ca. 2 uur rijden vanaf Otjiwarongo. De omgeving is inmiddels heuvelachtiger geworden. Het is hier groen. Er is genoeg water in deze regio en het is er vruchtbaar. Hier is ook het grootste ondergrondse meer. In deze regio zijn veel kopermijnen en er wordt veel marmer gewonnen. 

We naderen Etosha Nat. Park. Net buiten de gate zijn een aantal luxe private lodges. 

We bezoeken The Mushara Outpost, een kleinschalige luxe lodge. Deze lodge ligt ca. 10 km van de gate aan de oostkant van Etosha. Mooi centraal gedeelte met sfeervol restaurant en mooi loungegedeelte. Grote foto’s aan de wand van de wilde dieren van Afrika sieren de ruimte. Op de veranda is het heerlijk toeven in de lekkere loungebanken. Bovendien is er een klein zwembad met ligstoelen. We genieten hier van een heerlijk lunch en gastvrije verzorging. 

Op het uitgestrekte terrein liggen 8 luxe tenthuisjes. Ze zijn van canvas gemaakt en staan op palen. De tenten zijn van alle gemakken voorzien zoals een minibar en airco Ze zijn niet erg ruim maar beschikken over een heerlijke veranda. 

De lodge heeft een kleine drinkplaats en birdwatching house. Er lopen zebra’s, giraffes ed. in het park. In de droge tijd is er een kans dat ze bij de tenthuisjes langslopen. 

Van dezelfde eigenaar is The Mushara lode. Deze ligt ca. 5 minuten verwijderd van The Outpost. Deze lodge is grootschaliger en minder kostbaar. Er is een wat groter centraal gedeelte en groot zwembad. De 2 persoons standaard kamers zien we niet. 

We bekijken hier een luxe villa. Deze heeft zeer veel privacy, veel ruimte en luxe. Woonkamer met open haard en stereo installatie. Apart slaapgedeelte met romantisch bed met prachtig uitzicht over het park. Buiten op de Veranda is een privé plonsbadje met ligbedden en een buitendouche. De badkamer is zeer ruim en sfeervol met bad en aparte douche. Roomservice is mogelijk. Een echte aanrader voor een huwelijksreis of romantisch verblijf. De villa is geschikt voor 2 personen. 

Voor gezinnen is er ook een familiebungalow met 2 slaapkamers en 3 badkamers. Er zijn 4 bedden aanwezig. De bungalow heeft een grote woonkamer met complete keuken. Rond het huis is een grote Veranda en afgesloten tuin met speeltoestellen voor de kinderen. 

We rijden hierna naar Etosha Nat. Game Reserve en gaan via de Lindequist Gate het park in. De wegen in Ethosha zijn onverhard. We bezoeken een drinkplaats waar we giraffes, zebra’s en gnoes zien. Wild is momenteel moeilijk te spotten omdat het een paar weken geleden heel veel geregend heeft. Etosha is toen zelfs 2 dagen dicht geweest omdat de wegen onbegaanbaar waren. De natuur is zeer groen en overal is het gras zeer hoog. 

De zoutpan is zelfs voor een groot gedeelte gevuld met water! Bij de zoutpan spotten we nog 2 leeuwenoren in het gras, maar ze laten zich verder helaas niet zien. We overnachten ca. 75 km verder in het park in de Hallali. Alle lodges in de Nat. parken zijn van de staat. Hallali heeft een winkeltje voor wat 1e levensbehoefte en souvenirs. De kamers zijn netjes, schoon en hebben een terrasje. Ze beschikken over een airco. Het restaurant is wat sfeerloos. Ook heeft de lodge een zwembad en een camping. Er is een drinkplaats bij de lodge. Deze ligt wat achteraf en kan alleen bereikt worden door een grindpad met stenen/rotsblokken. 

’ s Avonds is het hier vrij donker en is een zaklantaarn handig. Bij de drinkplaats is op de rotsen en zitgedeelte gemaakt om rustig te dieren te kunnen bekijken. Tevens is het genieten van de prachtige sterren hemel met duizenden sterren. 

Vrijdag 27 maart 

Vandaag is het slechts 75 km naar de volgende lodge, Okaukuejo. We gaan op zoek naar meer wild. We zien veel gemsbokken, een antilope soort die niet overal voorkomt. Maar ook een parend leeuwenpaar en een olifant. Etosha is bekend om zijn witte olifanten. Deze kleur ontstaat door het witte zand wat ze over zich heen gooien. We lunchen in het restaurant van de lodge van Okaukuejo. Er is een uitgebreid buffet wat zeer smakelijk is. De lodge heeft een mooi zwembad en ook weer een camping. In het centrale gedeelte is een kleine supermarkt, een souvenirwinkel en uitkijktoren. Wij verblijven in de bungalows in het nieuwste gedeelte. Deze zijn mooi en met natuurlijke materialen ingericht. Ook hier is airco. Het is hier iets warmer dan in de vorige lodge maar de avonden zijn nog steeds koel en een vest is aan te raden. Voor de bungalow is een veranda met een bank waar het goed toeven is. Er zijn ook grotere bungalows met een bovenverdieping en luxere bungalows met een woonkamer en complete keuken. De drinkplaats van de lodge is bij het nieuwe gedeelte voor de deur en is makkelijk bereikbaar. Er zijn veel banken geplaatst. Bij de drinkplaats is een groot nest van de social wever vogel. Ze bouwen de nesten aan elkaar waardoor en heel groot nest ontstaat. 

In de namiddag maken we een gamedrive in het westen van het park. De natuur bestaat uit struikgewas afgewisseld met grote vlakten. Door de vele regen zijn er gedeelten met prachtige bloemen. We zien zebra’s met jongen en diverse andere antilopen. 

Het mooiste is een leeuwenfamilie met kleintjes die de weg oversteken net voor onze bus. 

Het diner gebruiken we in de lodge. Biefstuk van Gemsbok en Kudu wordt vers bereid waar je bijstaat. Het eten is hier van prima kwaliteit. 

Zaterdag 28 maart 

Via de Anderson gate verlaten we Ethosha na een klein half uurtje rijden. Net buiten de gate is een private gamereserver, Okava Game reserve. Doordat dit grenst aan Etosha Nat. Park is er veel wild wat van Etosha overkomt. 

Een klein stukje verder bezoeken wij de Etosha safari lodge. Deze lodge ligt op een heuvel en is uitgestrekt. De huisjes liggen verscholen in het struikgewas. Niet alle huisjes zijn met de auto bereikbaar, er zijn wel een aantal parkeerplaatsen tussen de huisjes. Er loopt een heuvelachtige wandelpad langs alle huisjes. De bagage wordt met speciale auto’s naar de huisjes gebracht. Desgewenst kunnen de gasten ook opgehaald worden voor bijvoorbeeld ontbijt of diner. De lodge heeft een centrale ruimte met lounge gedeelte met open haard en restaurant gedeelte. Het door ons gebruikte ontbijtbuffet was uitgebreid en goed verzorgd. Tevens is er een souvenir winkel die leuke aandenken verkoopt, gemaakt door de lokale bevolking. Wanneer iets u bevalt is het advies dit gelijk te kopen, wij zijn dit elders niet meer tegengekomen. Er zijn 3 zwembaden verdeeld over het park. 

De huisjes zijn net geheel gerenoveerd en zien er mooi uit. Ze zijn ruim en hebben een mooi uitzicht. Er zijn ook 4 persoonshuisjes, 4 bedden in 1 kamer. 

Etosha safari park is onderdeel van de Gondwana collection. Deze keten heeft meerdere lodges verdeeld over Namibië. Ze hebben gunstige nachtprijzen en een goede prijs/kwaliteitsverhouding. 

Op 5 minuten afstand bezoeken we onder aan de heuvel Toshari Lodge. Deze lodge is meer design ingericht. Het restaurant gedeelte is hoog en met prachtige foto’s en in Afrikaanse sfeer ingericht. Er is een klein zwembad met maar een paar ligbedden. Er zijn oude en nieuwe bungalows. De nieuwe bungalows zijn strak, vierkant, ingericht met meubels gemaakt van boomstammen. De paden tussen de bungalows onverhard voorzien van grind en keien. Deze paden zijn niet erg goed verlicht dus ’s avonds is een zaklantaarn aan te raden. 

De oude bungalows zijn ook keurig standaard ingericht, wat minder sfeervol. 

Er zijn ook luxe bungalows. Deze zijn even groot maar hebben een groot kingsize bed en gevulde koelkast. 

We bekijken ook een familiebungalow. Deze is ruimer en er staan 4 bedden in 1 ruimte. 

Hierna gaan we op weg naar Swakopmund. We hebben nog een stuk asfaltweg en snijden een stuk af over een dirty road. Het landschap verandert van groen naar droog met rotsen en daarna zand. Onderweg komen we wat boerderijen tegen. Bovendien komen we langs een noodlandingsbaan van 4 km lengte voor de spaceshuttle. 

We passeren Omaruru. Dit is een moderne grote stad. Hier is weer een grote supermarkt. Tussen Omaruru en verandert de natuur in een half woestijn met bergen van marmer en Limestone. 

Van Outjo naar Karibin rijden we in ca. 3, 5 uur. Van Karibib naar Swakopmund is dan nog ca. 1 uur rijden. 

Swakopmund heeft 50.000 inwoners en is een oude Duitse nederzetting. Dit is goed te zien aan de bouwstijl. Er zijn diverse Duitse vakwerkhuizen. Er wonen ook nu nog veel Duitsers. 

De omgeving van Swakopmund bestaat uit woestijn. Alhoewel het aan zee ligt is het geen echte badplaats. Door de koude golfstroom is het zeewater hier koud en kan het weer heel snel wisselen. Door de koude zeewind is het klimaat hier gematigd met een gemiddelde temperatuur van 15-20 graden. Er zijn uitschieters naar 25 graden maar erg heet zal het hier nooit worden. Er hangt zo’n 200 dagen mist per jaar. 

Swakupmomd heeft een leuk centrum met veel moderne winkels maar ook leuke galerie achtige winkels. Er is een museum, een vuurtoren en een avondmarkt met houtsnijwerk (bij de vuurtoren). 

In Swakupmond zijn veel diamantwinkels. Op zaterdagmiddag zijn de winkels gesloten! 

Aan zee, vlak bij de vuurtoren, is restaurant The Lighthouse, een restaurant in grand café achtige stijl. Wanneer u van oesters houdt kunt u hier uw hart ophalen. Ook de andere gerechten zijn zeer goed. Er staat uiteraard veel vis maar ook vlees op het menu. 

Bij restaurant de lighthouse is een centraal gedeelte met kinderspeelplaats, kinderzwembad en binnenzwembad. 

Het is een soort boulevardje waar ook een café is met een buitenterras. 

Swakopmund heeft een groot strand met een pier. 

Aan het strand richting de pier staan leuke sfeervolle huisjes. 

Een verblijf van 2 nachten is aan te raden. 

We overnachten in hotel Europahof. Een hotel in Duitse vakwerkstijl. De kamers zijn ruim, standaard ingericht en schoon. Er is een nieuw gedeelte bijgebouwd rondom een binnenplaats. Dit gedeelte is 2 verdiepingen hoog. De kamers op de bovenste verdieping zijn uitsluitend per trap bereikbaar. Op de binnenplaats zijn een paar zitjes en er is een restaurant voor ontbijt en lunch. Hotel Europahof is centraal gelegen in Swakopmund, een paar honderd meter van de zee en het centrum. Er kan, met name in het weekend, geluidshinder zijn van een achter het hotel gelegen disco. 

Zondag 29 maart 

We rijden in een half uurtje naar Walvisbaai. Walvisbaai heeft een professionele haven en is bekend vanwege de oesterteelt. Het klimaat is hier ideaal waardoor de oesters veel sneller groeien dan elders op de wereld. Tussen Swakopmund en Walvisbaai verrijst een geheel nieuwe wijk met vakantiewoningen en appartementen. 

Vanuit de haven maken wij een boottocht van 08.30 tot 12.00 uur met Levotours. Er wordt gevaren met speedboten voor maximaal 15-20 personen. 

Deze boottocht is een echte aanrader! Zeehonden varen een stukje mee op de boot en de passagiers kunnen er desgewenst mee op de foto. Pelikanen houden een wedstrijdje met de boot wie het hardst kan. Er wordt gestopt bij een scheepswrak en een zeehondenkolonie met op de achtergrond een vuurtoren. Bij een oesterplatform wordt uitleg gegeven over de oesterteelt. Als klap op de vuurpijl spotten we ook nog dolfijnen! Na al deze belevenissen wordt een rustig plekje gezocht en wordt er aan boord een heerlijke champagne lunch geserveerd, desgewenst met zeer verse oesters. 

Deze boottocht kost ca. 450 Namibische Dollar, is ca. € 4,50 p. pers. 

Hierna gaan we op weg naar Namib Naukluft Nat. Park, waar Sossusvlei in ligt. De enige weg hierna toe is onverhard, dirty road. De natuur is prachtig, heuvelachtige met rotsen. Door het regenseizoen prachtig begroeid met gras en af en toe bloemen. De enige plaats op de kaart is Solitaire, op ca. 3,5 uur rijden van Swakopmund. Deze plaats blijkt te bestaan uit een benzinestation annex bar annex camping. Vraag in de bar naar de eigen gebakken appeltaart, zeker een aanrader! 

Na nog een uurtje rijden arriveren we in Sossus Dune Lodge. Dit is de enige lodge die binnen de gate ligt van Sossusvlei. Ook ligt er nog een camping van de staat binnen de gate. Dit heeft het grote voordeel dat er al voor zonsopgang vertrokken kan worden naar Sossusvlei, zodat men daar net na zonsopgang arriveert. Het is er dan nog niet zo warm en het licht is prachtig om foto’s te maken. Gasten van alle andere lodges mogen pas na zonsopgang het park in. 

Sossus Dune Lodge bestaat uit bungalows met een rieten dak welke door een loopbrug aan elkaar zijn verbonden. De inrichting is mooi met o.a. 2 loungebanken. Er is een grote badkamer met douche. De bungalows hebben een mooie veranda waar genoten kan worden van een prachtige zonsondergang of zonsopgang (dit kan ook vanuit het bed). Jammer is dat de bungalows zeer warm zijn en er geen moeilijkheid is om deze te koelen. Er is geen airco en in sommige kamers alleen een kleine ventilator. Ook het restaurant en de lounge hebben geen airco maar uitsluitend 1 plafondventilator. De lodge heeft een klein zwembad. Overdag is hier geen schaduw, er zijn geen parasols. Midden op de dag is bijna nergens schaduw in de lodge. De avonden en nachten zijn hier in dit seizoen warm, in het najaar zijn de nachten koeler. Bij de lodge zijn tijdens ons bezoek veel grote sprinkhanen. Deze komen de kamer binnen als het licht wordt aangedaan en deur of ramen geopend. 

Maandag 30 maart 

Vandaag vertrekken om 05.30 uur met 4 WD voertuigen van de lodge naar Sossusvlei. Binnen het nationaal park mag max. 60 km worden gereden. Het is nog fris, een vest is zeker aan te raden! Langzaam wordt het licht en krijgen de zandduinen prachtige rode kleuren. Na 1 ½ uur rijden zijn we bij de laatste paar kilometer. Als je geen 4WD hebt moet je hier overstappen in 4WD voertuigen, het laatste stuk is nl. rul zand. Bij Sossusvlei is het eindpunt. Het is mogelijk dit wereldberoemde duin te beklimmen. Wij maken echter een wandeling van zo 1 – 1 ½ kilometer door de zandduinen naar Death Vlei. Een prachtige witte vallei met dode bomen in allerlei vormen met op de achtergrond de rode zandduinen. Zeer fotogeniek en op zijn mooist net na zonsopgang door het zachte licht. In de namiddag is er vaak veel meer wind waardoor het minder aangenaam is. Al s u deze wandeling wilt maken is een luchtig zittende kleding, hoed/pet, zonnebrand en water aan te raden om mee te nemen. Het wordt nl. snel heet. Totaal ben je ca. 2 uur onderweg met lopen en de vallei bekijken. Een tip is na de wandeling een ontbijt in de schaduw van de bomen aan de voet van Sossuvlei. 

We gaan weer terug naar de lodge en stoppen onderweg nog bij een mooi duin, duin 48. 

Vanuit Sossus Dune Lode is het niet al te ver naar de Canyon van Ses Riem. Een mooie canyon waar een wandeling in te maken is. In deze periode van het jaar staat er gedeeltelijk water in. Beste is ook om dit of in de ochtend te doen of namiddag i.v.m. de warmte. 

Ses Riem is een klein plaatsje waar de eerste levensbehoeften verkrijgbaar zijn, we kochten hier een heerlijke magnum in een nette, moderne supermarkt, annex benzinestation. 

In de namiddag bekijken we Sossus Vlei lodge, die net buiten de gate gelegen is. Een leuke lodge in vrolijke kleuren. De kamers liggen in bungalows, gedeeltelijk van steen en tentdoek. Door de vele ventilatiemogelijkheden is het er heerlijk koel. De kamers hebben ook airco. De bungalows liggen in een mooie verzorgde tuin. Er zijn een aantal leuke zitjes onder bomen en bij de bar vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving. Het heeft een sfeervol restaurant (buiten) en een zwembad. Er is hier zelfs een pinautomaat. 

Men organiseert leuke activiteiten zoals een bushdiner, eten in de woestijn met kaarslicht en natuurlijk naar Sossusvlei. 

Op 5 minuten afstand bevindt zich de bij de lodge behorende camping. Hier staan compleet ingerichte tenten midden in de natuur. Deze zien er netjes uit en beschikken allen over een buitenkeuken en barbecue. Hier is een bar bij en een klein zwembad, er is geen restaurant. Men kan eventueel eten bij de loge of inkopen doen bij de supermarkt bij Ses Riem. 

Dinsdag 31 maart 

Vandaag vertrekken we al weer terug naar Windhoek. Na een uurtje rijden bezoeken we Hammerstein lodge in Maltahöhe. De kamers zijn geschakeld, eenvoudig maar schoon. Ze hebben geen airco maar waren wel koel. Er is een centraal gedeelte voor ontbijt en diner. Tevens is er een klein zwembad. Men heeft nu nog beperkt elektriciteit omdat ze nog met een generator werken. Alleen ’s avonds is er elektriciteit zodat de gasten licht hebben en kunnen douchen. Er wordt echter op niet al te lange termijn elektriciteit aangelegd in deze regio. 

Deze lodge is ideaal voor gezinnen met kinderen. Ze hebben nl. diverse wilde dieren zoals zebra’s, caracal kat, cheeta’s en luipaard. Bij de cheeta’s mag je in de kooi en met de jonge cheeta’s zelfs op de foto. 

Bij de lodge beginnen ook een aantal wandelroutes. 

Via de onverharde wegen verder naar Windhoek. De zandduinen hebben plaatsgemaakt voor groene heuvels. Op één van deze heuvels begeeft onze bus het. Je hebt hier geen bereik met de mobiele telefoon, dus een satelliet telefoon is aan te raden om bij de auto te huren voor dergelijke noodgevallen. Gelukkig hadden wij een paar handige mannen die een noodreparatie hebben gedaan. Na 1 ½ uur kunnen we weer verder. 

We kopen onderweg een lunch in een klein plaatsje in een leuk knus winkeltje wat alles heeft. 

Eenmaal op de asfaltweg krijgen we een klapband, gelukkig in de buurt van een benzinestation. Professioneel, d.w.z. geheel met de hand, wordt onze band geplakt! Eén uur werk en 7 arbeidskrachten kost ons € 3,60! 

Met veel vertraging arriveren we ‘s avonds in Windhoek. We gaan hier dineren bij restaurant Joes Beerhouse, zeer bekend in Windhoek. Het is een gezellig Garden restaurant, ingericht met allerlei antiquiteiten en snuisterijen. Op het menu staat veel vlees. 

We overnachten in het 4* Safari Court hotel. 

Een modern en groot hotel. De kamers zijn erg ruim en voorzien van, een lawaaierige, airco. Het ontbijt is in buffetvorm en zeer uitgebreid. Het ernaast gelegen 3* hotel heeft iets eenvoudiger kamers, echter wel allen op de begane grond gelegen met de parkeerplaats voor de deur. 

Het hotel heeft een gratis shuttle naar het centrum van Windhoek. Informeer ter plaatse naar de frequentie en vertrektijden. Deze zijn nl. aan veranderingen onderhevig. 

Donderdag 1 april 2009 

‘ s Ochtends verkennen we het zeer moderne centrum van Windhoek. Er zijn moderne winkels variërend van kledingzaken tot toeristisch getinte winkels. Er is bij het VVV kantoor elke dag een houtsnijmarkt, waar meestal ook een aantal Himba vrouwen hun waar verkopen. Tegen en kleine vergoeding poseren zij voor een foto. 

12 

In de stad kun je ook zo maar een Herrera vrouw tegen het lijf lopen. Zij zijn gekleed in kleurrijke gewaden met mooi hoofddeksels. Voor een foto even netjes vragen of het mag en dan poseren ze meestal met veel plezier, voor niets. 

Windhoek heeft een gematigd klimaat doordat het wat hoger is gelegen. 

’ s Middag bezoeken wij guesthouse Terra Africa. 

Dit is zeer gunstig gelegen aan de invalsweg van Windhoek van of naar de luchthaven. Het ligt aan een wat drukke weg en kijkt uit op de presidentiele woning. Het is een zeer sfeervol guesthouse, in Afrikaanse stijl met veel kunst ingericht. De kamers zijn allen verschillend maar sfeervol en voorzien van airco. Binnen is een leuke huiskamer met open haard, voor de koude avonden. Hier kan ook het ontbijt worden gebruikt. Het is ook mogelijk om hier te dineren. Het guesthouse is omgeven door een mooie tuin met vijver en waterpartijen waar een paar loungehoekjes zijn gecreëerd. 

Helaas zit onze reis erop. In ca. 45 minuten rijden we terug naar de moderne luchthaven van Windhoek. Er zijn een paar moderne winkels op de luchthaven waar nog de laatste toeristische aankopen kunnen worden gedaan of nog een fles Amarula kan worden aangeschaft, de plaatselijke sterke drank. 

Na 9 ½ uur vliegen arriveren we weer op de luchthaven van Frankfurt en gaan met de ICE terug naar Utrecht. Denk er aan bij reservering van een ICE trein dat u stoelen reserveert, anders heeft u de kans dat u moet staan. 

Einde van een zeer leerzame studiereis. Graag wil ik De Jong Intra bedanken voor deze goed verzorgde en leerzame studiereis. 

Wetenswaardigheden Namibië 

* De seizoenen zijn omgekeerd aan Nederland. In onze winter is het zomer in Namibië. Van ca. januari t/m mei is het warme en regenseizoen. Het kan dan 35-40 graden worden. Wanneer er voldoende regen valt zijn delen van het land groen en komen de wilden bloemen tot bloei. Nadeel hiervan is dat er in Etosha National park moeilijk wild te spotten is om dat er water en vers gras voldoende is. De beste tijd om naar Etosha te gaan is in het droge seizoen van juni t/m december. Des te verder in het droge seizoen des te beter wild te spotten is. De dieren zijn dan nl. meer afhankelijk van de drinkplaatsen. 

* Hoewel er nog weinig malaria voorkomt is het met name in het noorden wel aan te raden je te beschermen tegen muggenbeten met een anti muggenmelk met een hoog deetgehalte. De meeste lodges beschikken over klamboes op de kamer. Verder worden er een DTP en Hepatitis vaccinatie aangeraden en evt. malariatabletten. Neem voor de meest actuele informatie contact op met huisarts of GG en GD. 

* Eten den drinken is goed en niet duur. Voor gemiddeld € 15,00 heeft u een uitgebreid diner. Aan de kust wordt aangeraden verse vis te eten en in het binnenland vlees. Hier staat vaak kudu, gemsbok ed. en kip op het menu. Ook is er altijd wel een vegetarisch gerecht. 

De plaatselijke drank is Amarula, een likeur die lijkt op Baley´s. 

Specialiteit zijn oesters, met name aan de westkust bij Swakopmund en Walvisbaai. 

* Fooien. Gemiddelde tip is 10% als men gemiddeld zijn best heeft gedaan. Indien zeer goede service wat meer en indien geen goede service, geen fooi. In restaurant gemiddeld 10-20 Namibië Dollar. Kamermeisje ca. 5-10 Namibië Dollar. 

* De wegen zijn voor een groot gedeelte asfalt en dirty road. Dirty Road is verhard zand met grind. Hier kan met een behoorlijke snelheid op worden gereden. De bewegwijzering is goed. Elke weg heeft een nummer, ook de onverharde wegen. Deze worden op de goede wegenkaarten allemaal aangegeven. De afstanden tussen de plaatsen zijn groot. Er zijn geen benzine stations tussen de plaatsen dus tanken wanneer u een plaats passeert. Er wordt links gereden. Gezien de diverse dirty roads is een SUV of auto wat hoger op de wielen aan te raden voor meer comfort. Een 4 x 4 is geen must maar kan handig zijn als men off the road wil rijden. 

* Buiten de plaatsen is er meestal geen bereik op de mobiele telefoons. Huur van een Satelliet telefoon bij de auto is aan te raden zodat in geval van nood hulp kan worden ingeschakeld. Ook een GPS systeem kan handig zijn en hiermee bent u ook altijd op te sporen. 

* Bijna alle lodges in Namibië beschikken over een eigen airstrip wat maakt dat fly-inn safari’s een zeer goede en comfortabele optie zijn. 

* Er zijn geen lange afstandbussen in Namibië en er is ook geen passagierstrein netwerk. Er rijden wel goederentreinen. Er is wel een luxe trein, de Dessert Express. 

* Er wordt overal Afrikaans en Engels gesproken. Veelal kan men ook terecht met Duits. 

* De Nationale munt is de Namibië Dollar. In 2009 is de koers van 1 Namibië Dollar € 0,08. Er kan tevens betaald worden met de Zuid Afrikaanse Rand. De waarde hiervan is gelijk. Er zijn diverse muntautomaten waar met de Europas of Credit Card geld gepind kan worden. Op de luchthaven lukte het niet om met de pasje geld te pinnen en kon alleen contact geld worden gewisseld. Derhalve is het aan te raden altijd wat contante Euro’s of Dollars mee te nemen. 

* Taxi’s rijden er genoeg in Windhoek. Echter men heeft veelal geen rijbewijs of heeft dit gekocht of geërfd! Derhalve is het niet veilig om zo maar een taxi aan te houden. Beter kan dit geregeld worden via de receptie van het hotel. Zij weten wat bonafide taxi’s zijn. 

* Onze wereldstekkers bevatten meestal niet de stekkers welke Namibië heeft. Deze bestaan uit 3 dikke poten. In de meeste supermarkten zijn deze te koop, kosten ca. € 1,50. 

Voor meer informatie of boeking kunt u uiteraard bij mij terecht! 

Travel Specialist Lien Luigjes 

Nijkerk, april 2009 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.