Reisverslag Kenia

Datum: 01 april t/m 9 april 2005

Met VCK Travel

Op 1 april vetrekken met de avondvlucht van Kenya Airways naar Nairobi waar we de volgende ochtend 02 april om 06.05 uur arriveren. Wij kopen het visum op de luchthaven. Het invullen van het visumformulier en doorlopen van de procedure op de luchthaven gaan redelijk vlot. Kosten van het visum bedragen USD 50,00 of € 50,00. Het is echter ook mogelijk om dit al vooraf in Nederland te regelen, wat wel sneller is maar (afhankelijk van de Dollarkoers) in 2005 wat duurder, t.w. € 50,00 en portokosten.

Nairobi, Stanley Hotel 

Richard, de plaatselijke agent, staat ons al op te wachten. Voor ontbijt en inspectie gaan we naar het Stanley Hotel, gelegen in het centrum van Nairobi. Het is een prachtig koloniaal hotel. Bijgaande foto is een afbeelding van de bar. Alles is nog met koloniaal donker hout gemaakt en ingericht. Het hotel beschikt over een lift maar op de verdieping zelf zijn ook nog kleine trappen, dus het hotel is minder geschikt voor klanten met een rolstoel. De standaard 2 persoonskamers zijn ruim en kunnen als 3 persoonskamer aangevraagd worden, er kan een 3e bed bijgeplaatst worden. Op het dak bevindt zich een zwembad met zitjes. Hier kan eventueel ook de maaltijd gebruikt worden (buffet).

Mount Kenya 

Vanuit Nairobi gaan we naar Mount Kenya. De rit hier naar toe duurt ongeveer 2½ uur. Naarmate we verder van Nairobi af komen wordt de weg steeds slechter, veel gaten in het asfalt. We genieten van het mooie uitzicht op de helder zichtbare Mount Kenya. Hier verblijven wij 1 nacht op 2300 meter hoogte in de Mountain Lodge. Het is een goede lodge helemaal van hout gemaakt. Goede lodge om bij te komen van de vlucht, ’s middags is er niet veel wild te zien zodat er eventueel wat slaap ingehaald kan worden. Goed schoon en prima restaurant, eten gedeeltelijk in buffetvorm. Vanaf het balkon van de kamer heb je uitzicht op een drinkplaats waar buffels, olifanten en ander wild elke dag en avond komen drinken. Het hotel beschikt over een zogenaamde bunker, via een ondergrondse gang is het mogelijk de dieren bij de drinkplaats heel dicht te benaderen en sta je soms oog in oog met een olifant of buffel! ’s Nachts kun je gewekt worden als er iets bijzonders te zien is bij de drinkplaats, zelfs de voorkeur voor het dier kan worden opgegeven. De drinkplaats is met zacht licht verlicht. De omgeving is hier tropisch regenwoud, door de dichtheid van het woud kunnen hier geen gamedrives worden gemaakt. ‘s Avonds is het hier koud, voor een kruik in bed wordt gezorgd!

De evenaar 

De volgende ochtend vertrekken we richting noorden, we passeren al vrij snel de evenaar. Hier krijgen we een demonstratie waaruit blijkt dat het water andersom het putje indraait op het noordelijk dan op het zuidelijk halfrond. Na ontvangst van het evenaar diploma en bekijken van de hier aanwezig winkels gaan we op weg naar de Mount Kenya Safari Club.

Mount Kenya Safari Club 

Dit hotel is gesticht door William Holden. Het bestaat uit een hoofdgebouw en in de grote tuin liggen meerdere gebouwen waarin de kamers zich bevinden. De kamers in het hoofdgebouw zijn eenvoudig en worden derhalve niet door VCK gebruikt in hun reizen. VCK gebruikt de Riverside lodges, mooi ingericht met woon/slaapkamer met open haard. Deze open haard is geen overbodige luxe omdat ook deze lodge op 2190 meter ligt en het dus ’s avonds behoorlijk afkoelt. De lodges zijn met 2 bij elkaar geschakeld met verbindings deur. Ze hebben een gezamenlijke woonkamer! Tevens zijn er een aantal villa’s, geschikt voor maximaal 6 personen. De Mount Kenya Safari Club beschikt over veel faciliteiten waardoor het ook zeer geschikt is voor groepen/incentives. Enkele voorbeelden van activiteiten/faciliteiten zijn: vlot bouwen, afternoon party in The Rose Garden, Fitness Club, Golfbaan, Tennisbaan, Doolhof enz. In the Rose Garden kan ook getrouwd worden.

Samburu National Park, Serena Lodge 

Daarna reizen we verder naar het noorden, onderweg passeren we kleine dorpjes en marktjes. Na 2½ uur rijden komen we aan in Samburu Nat. Park. We verblijven 2 nachten in de Samburu Serena Logde. De kamers bevinden zich allemaal in bungalows. De lodge beschikt over een zwembad en is aan een rivier gelegen. Prima lodge, niet zeer luxe maar goed schoon en prima restaurant (buffetvorm). Wij hebben hier een dansvoorstelling van ca. 30 minuten van de Samburu stam gehad.

Hier is het 40 graden en zeer droog. De natuur is dan ook totaal anders, droge grasvlakten met echte Afrikaanse bomen. De regentijd moest hier net gaan beginnen (april t/m mei). In november hebben ze de 2e, kleine regentijd.

We hebben hier diverse gamedrives gemaakt, ’s ochtends om 06.30 uur en ’s middags of 15.30 uur. Daartussen is er tijd om te relaxen of lekker van het zwembad te genieten.

Normaliter is hier veel wild te zien, maar door de abnormale droogte is veel wild weggetrokken dieper het park in, op zoek naar water. De 2e dag gaan wij naar Buffalo Springs waar nog wel water is en daar vinden wij inderdaad olifanten, zebra’s, een cheetah, een Onix enz.

Elephant Watch 

Dit kleine tentenkamp is eveneens in Samburu Nat. Park gelegen. Dit is een zeer exclusief tentenkamp, waar je te gast bent van de eigenaresse. Er is een centrale “huiskamertent” welke er uit ziet als een knusse huiskamer, drankjes zijn vrij om te pakken, er liggen boeken voor vrij gebruik enz. De exclusiviteit zit hier niet in de luxe maar wel in het kleine aantal gasten (max. 10 tenten) en de persoonlijke benadering. De eigenaresse weet zeer veel over olifanten. De klant bepaalt wanneer hij/zij een gamedrive wil maken, of wellicht in de bush wil ontbijten of lunchen. Ook een wandelsafari behoort tot de mogelijkheden.

De tenten zijn sfeervol ingericht met prachtig bed en heerlijke lounge stoelen. De douche bestaat uit een emmer waar een gieter aan gemaakt is. Het water wordt geheel op temperatuur voor u gemaakt wanneer en hoe vaak u maar wilt.

Prins Bernhard was hier eveneens vele malen te gast.

Lake Nakuru 

In één dag zijn wij van Samburu naar Lake Nakuru gereden. Het wordt normaal afgeraden om in één dag van Samburu Nat. Park naar Lake Nakuru te rijden, is nl. 7 uur rijden, veelal over onverharde wegen. Wij vertrekken om 07.30 en arriveren om 14.30 uur. Het is comfortabeler om één nacht bij Mount Kenia ter overnachten bijv. in Mount Kenya Safari Club, waar men dan tegen de middag arriveert en nog wat kan relaxen.

Onderweg bekijken we nog de Thompson waterval bij Nyahururu. Deze ligt op 2600 meter, waardoor het wat fris is. De omgeving is mooi groen en de huizen zijn gebouwd in Engelse Cottage stijl, wat je niet zou verwachten in Kenia. In deze omgeving vindt ook veel landbouw plaats. Het wordt ook wel The Garden of Eden genoemd, vanwege zijn vruchtbaarheid.

Bij Lake Nakuru slapen wij 1 nacht in de Lion Hill lodge, op een hoogte boven het meer gelegen, met uitzicht op het meer. De lodge bestaat uit allemaal bungalows, met terras. Er zijn ook een aantal suites, welke zeer ruim zijn. Ze hebben een woonkamer met open haard, aparte slaapkamer en grote badkamer met bad. Er zijn een minibar en koffie- en theezetfaciliteiten. De kamers zijn goed schoon, prima eten (wok en buffet). Hier krijgen wij ook een dansvoorstelling, welke weer totaal anders is. Er leven diverse stammen in Kenia en elke stam heeft zijn eigen dansen en gewoontes. In de namiddag maken we een mooie gamedrive en zien veel wild (neushoorns, buffels, zebra’s enz.) Lake Nakuru is echter bekend om zijn vele Flamingo’s, het meer lijkt lila door de duizenden Flamingo’s! De natuur is weer totaal anders, bestaande uit bos met apart soort cactus bomen. De temperatuur is gematigd, niet echt koud.

Rift Valley 

De volgende dag rijden naar Nairobi, via de Kenya Highlands. Hier bevinden wij ons op 3000 meter hoogte, de misflarden hangen over de weg. We rijden langs de riftvalley. Door de mist kunnen we helaas niet uitgebreid genieten van het geweldige uitzicht in de diepte. Af en toe kunnen we de diverse plateaus met zeer veel hoogteverschil zien. Na 2½ a 3 uur rijden komen we weer aan in Nairobi

Plaatselijke agent in Nairobi en reismogelijkheden.

In Nairobi bezoeken we het kantoor van de plaatselijke agent. (De directeur is 4 dagen met ons meegereisd). Het ziet er allemaal zeer professioneel uit. Hij kan alles op maat maken, dus de klant kan zelf zijn route bepalen en hotel/lodge/tentenkamp waar hij wil verblijven. Hij reserveert direct bij het hotel, rekening houdend met speciale wensen. Ook aan de kust kan hij een aantal hotels reserveren en mooie eilandjes voor de kust.

Er zijn een aantal mogelijkheden om te reizen, met een 4×4 minibus (met opklapbaar dak) voor max. 7 personen, een landrover ook max. 7 pers. of met binnenlandse vluchten. Goedkoopste manier is de minibus, landrover is duurder door het dure onderhoud hiervan. Een landrover is echter wel veel comfortabeler op onverharde wegen dan een minibus.Vliegen is uiteraard wat duurder, maar nog comfortabeler. Bijvoorbeeld van Nairobi naar Masaï Mara is het 5-6 uur rijden, vliegen duurt maar 50 minuten. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van kleine toestellen voor max. 10 personen. Er wordt geland op airstrips, dus voor mensen met vliegangst wel even slikken. In Nairobi is er een aparte luchthaven voor binnenlandse vluchten, Wilson airport.

Alvorens te gaan vliegen, lunchen we bij het bekende Carnivore restaurant, op ca. 10 minuten afstand van Wilson airport. Dit restaurant is helemaal ingericht in safari stijl. Er liggen hier tientallen spiezen op de grill, gevuld met diverse soorten vlees, zoals krokodil, slang, kameel, struisvogel maar ook kip, rundvlees enz. Je kunt hier onbeperkt van eten, aangevuld met diverse kleine hapjes.

Masaï Mara 

Om 14.30 uur vertrekken we naar de luchthaven om vervolgens om14.45 uur te gaan vliegen! Op de luchthaven geven we onze koffers af bij een klein gebouwtje en een dame begeleidt ons naar het platform. We moeten even wachten en tot onze verbazing komt het vliegtuigje voor rijden! Even de koffers onderin schuiven en we kunnen gaan. De piloot heet ons welkom en laat de snoeptrommel rondgaan. Flesjes water staan achterin, is selfservice. Onderweg naar Masaï Mara hebben we een mooi uitzicht op de stad Nairobi en daarna op het Nationale Park Masaï Mara.

Wij verblijven 2 nachten in het zuiden van het park , waarvan de 1e nacht in een luxe tent in Govenor’s Camp. De tenten zijn schitterend ingericht met King Size bed gemaakt van boomstammen, aparte badkamer met bad op pootjes, ouderwetse waskommen en toilet. Alles voorzien van stromend water. Elke tent heeft een privé butler en ‘s avonds staat een ranger je op te wachten om te begeleiden naar je tent of naar de centrale tent, waar gegeten wordt. Het kan gebeuren dat de olifanten hier ‘s nachts naast je tent lopen! Dit is een exclusief camp vanwege de kleinschaligheid en persoonlijke benadering. De manager komt regelmatig even een praatje maken en informeren hoe het met de gasten gaat. Gamedrive kan de gast maken wanneer hij wil en ontbijten/lunchen in de bush kan geregeld worden evenals evt. wandelsafari’s. Dat alles is inclusief de prijs. Even de rivier oversteken met een trekbootje en dan kom je bij Little Govenors. Dit tentenkampje is nog exclusiever doordat hier maar een paar tenten staan. Hier vandaan zij ook ballonvaart tochten te maken! Kosten ca. 425,00 USD per persoon.

De 2e nacht slapen we in wat kleinere en minder luxueuze tenten in het Main Camp van Govenors. Hier staat wel een bed in maar dat is minder luxe, verder prima douche en toilet in de tent. Eten gebeurt in een groter gezelschap in de restaurant tent.

Beide tenten zijn schoon, er is ook geen ongedierte omdat de tenten van onder en boven helemaal dicht zijn. De ramen zijn met gaas afgedekt. Het eten is wederom prima.

We maken diverse gamedrives in de Masaï Mara. De natuur is hier weer totaal anders. Vlaktes met hoog gras en hier en daar een boom. Heel veel wild; olifanten, leeuwen, buffels, nijlpaarden, zebra’s, hyena, cheeta enz enz. We zien zelfs een drietal leeuwinnen met jongen! In de Masaï Mara is het al regentijd, de paden zijn soms veranderd in kleine riviertjes zodat we slippend over de paden gaan. Maar het tentenkamp bezit perfecte 4 wheel drives, zodat we nooit vast komen te zitten. Dat kan overigens niet iedereen zeggen…De laatste ochtend zien we een groepje mensen en veel auto’s in de bush staan. Pas het 3e

te hulp geschoten safarivoertuig lukt het om deze “vastloper” los te trekken. Tja daar sta je dan, in de wetenschap dat er zomaar een leeuw kan komen kijken.

Het regent vooral ‘s avonds en ‘s nachts veel. Het is een prachtig gezicht om de dreigende luchten en regenschermen boven de vlaktes van de Masaï Mara te zien. De temperatuur is gematigd en ‘s nachts is het kil. Maar ook hier wordt gezorgd voor een kruik in bed.

We bezoeken nog een Masaï dorp en krijgen, in het Engels!, uitleg over hun leefwijze. Bovendien worden we toegezongen door de dames. We kijken onze ogen uit naar de hoeveelheid oorbellen in één oor en de lange oorlellen.

Na 2 nachten vliegen we ’s ochtends weer terug naar Nairobi om met hetzelfde kleine toestel in 50 minuten door te vliegen naar Kilimanjaro in Tanzania. Het voor Tanzania benodigde visum is ook hier weer te koop op de luchthaven, kosten 50,00 USD. We rijden via een goed geasfalteerde weg in ca. 45 minuten van de moderne luchthaven van Kilimanjaro naar Arusha. We lunchen met zijn allen in het Arusha hotel in Arusha. De rest van de groep gaat nog verder maar mijn reis zit er hier helaas al op. Ik vlieg ‘s avonds in 11,5 uur terug met KLM vanaf Kilimanjaro, via een stop in Daar Es Salam, naar Amsterdam.

Hotels Kilimanjaro en Arusha 

Gelijk bij de luchthaven (ca. 1 km) is slechts één hotel te vinden, de Kia Lodge. De overige hotels liggen allemaal in Arusha, het vertrekpunt voor safari’s in Tanzania.

Bekende en vaak gebruikte hotels zijn:

• Arusha hotel. Prima hotel, ruime kamers, goed schoon. Ik had hier een dagkamer.

• Arusha Coffee Lodge. Goed, mooi hotel.

• Serena Mountain Lodge, heel mooi hotel met mooie tuin.

• Imapala hotel. Wat minder dan voorgaande.

Andere, niet bezochte, parken in Kenia

De parken Amboseli en Tsavo heb ik niet gezien maar wel aan de agent gevraagd hoe deze zijn qua natuur en wild.

Tsavo is voor de echte safariliefhebber. Wild is hier nl. heel moeilijk te vinden. Hier kun je dus in dagen echt weinig zien, de natuur is mooi en ruig. Verblijf van minimaal 2 nachten aan te raden.

Amboseli heeft wel heel veel wild wat makkelijk te spotten is. Bovendien is het zicht op de Kilimanjaro vanuit dit park heel mooi.

Tips en wetenswaardigheden 

• Voor groepen van bijvoorbeeld 10 personen kan het voor binnenlandse vluchten voordeling zijn een eigen toestel te charteren. Safarilink wordt hiervoor veel gebruikt.

• Ook voor incentives en groepsreizen is Kenia zeer geschikt, alles kan op maat gemaakt worden.

• Normaliter worden in de meeste nationale parken de gamedrives ‘s ochtends om 06.30 uur begonnen tot ca. 09.30 uur. Daarna is het ontbijt en ‘s middags om ca.16.00 uur tot ca. 18.30 uur is de middag gamedrive. Bij exclusieve tentenkampen bepaalt de klant wanneer en hoe vaak hij wil gaan gamedriven.

• De plaatselijke agent maakt gebruik van Flying Doctor service, indien noodzakelijk. Zowel in Kenia als in Noord Tanzania wordt gebruik gemaakt van Flying Doctors in Nairobi.

• Voor kinderen vanaf een jaar of 5 is het al mogelijk om een safari te maken. In sommige hotels kan zelfs door deze agent een alternatief programma voor ze gemaakt worden, waardoor ze op een leuke manier met de natuur bezig zijn.

• Draag met de safari’s zoveel mogelijk kleding in de kleuren van de bush. Overdag is katoenen kleding aangenaam, korte mouwen kan. ‘s Ochtends kan het nog wel kil zijn, dus laagjes is handig of vest! Stevige schoenen worden aangeraden bij wandelsafari’s. Voor ‘s avonds een warm (fleece) vest of in ieder geval lange mouwen.

• Reizen met plooibare tassen is meestal een vereiste i.v.m. beperkte ruimte in de safarivoertuigen en evt. binnenlandse vluchten. In de lodges zijn er meestal mogelijkheden om kleding te laten wassen.

• Er wordt links gereden. De wegen in Kenia rondom Nairobi zijn redelijk, daarbuiten slecht asfalt of onverhard. In de dorpjes zijn moeilijk zichtbare, hoge drempels. In Tanzania is net een nieuwe asfalt weg klaar van Arusha naar Nogorongoro. Dat is nu ca. 3½ uur rijden. In de nationale parken zijn de wegen onverhard en mag er mooi hard worden gereden.

• Electra, 220 volt; wereldstekker is handig i.v.m. afwijkende polen.

• Munteenheid is de Keniaanse Shilling. 100 Keniaanse shilling is € 1,17 (juni 2005).

• In de hotels en lodges kan betaald worden met de meeste voorkomende Credit Cards zoals Mastercard en Visa. Men accepteert ook vaak Dollars. Zowel Dollars en Euro’s kunnen omgewisseld worden in lodges, hotels en uiteraard bij banken. Onze ervaring is dat de Dollar meestal een gunstiger koers heeft.

• Het paspoort moet nog 6 maanden na thuiskomst geldig zijn. Visum is vereist, vooraf in Nederland te verkrijgen of te koop op de luchthaven van Nairobi.

• Vaccinaties en malaria tabletten worden aanbevolen. De meest actuele informatie hieromtrent is te verkrijgen bij de GG& GD of Travel Clinic.

Het was voor mij een zeer leerzame reis en graag wil ik VCK Travel bedanken voor de uitnodiging voor deze studiereis. Met de name de grote verscheidenheid aan natuur, het ene park is totaal anders dan het andere, was voor mij een complete verrassing. Ook was het zeer leerzaam om de verschillen in lodges en tentenkampen te ervaren. Tja en het zomaar oog in oog staan met een prachtige mannetjes Olifant is een geweldige ervaring.

Voor informatie of meer foto’s kunt u uiteraard bij mij terecht!

Nijkerk, 15 juni 2005.

Lien luigjes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.